kubilay aydin nororadyoloji

Anevrizma Ameliyatına Hazırlık

Kapalı anevrizma ameliyatına hazırlanan hastalarımız için tavsiyelerimiz...

Kapalı anevrizma ameliyatı, hastaya genel anestezi verilerek gerçekleştirilir. Genel anestezinin hasta üzerinde olası etkilerini araştırmak için hazırlık döneminde bazı tetkik ve konsültasyonlar yapılır. Hastanın kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve diğer organların fonksiyonları, gerekli testler ve muayenelerle incelenir. Gerekli görülen hastalarda, uygun ilaç tedavilerine başlanır. Ameliyattan 1-2 gün önce hasta, hastaneye yatırılarak hazırlık testlerinin son aşamaları tamamlanır.

Kapalı anevrizma ameliyata hazırlık döneminde hastalara tavsiyelerimiz:

  1. Paniğe kapılmamak: Anevrizma, tedavisi olan bir hastalıktır. Uzman kişiler tarafından yapılan anevrizma ameliyatı, düşük riskli bir tedavi yöntemidir.
  2. Sigara içmemek: Sigara, ameliyatta genel anestezinin akciğer üzerine olan yan etki riskini artırmaktadır. Hastaların, en azından sağılığına kavuşana kadar sigaraya ara vermelerini şiddetle öneriyoruz.
  3. Kan basıncının kontrol edilmesi: Kan basında ani yükselme, anevrizma kanamasının en önemli nedenlerinden biridir. Anevrizma teşhisi konulan hastaların öenmli bir kısmı aynı zamanda hipertansiyon hastasıdır. Bu hastaların ameliyata kadar geçen hazırlık süresi içinde tansiyon ilaçlarını tavsiye edilen şekilde kullanmaları önemlidir. Ayrıca, hazırlık döneminde kan basıncında ani yükselmeye neden olabilecek ağır eksersizlerden kaçınılmalıdır.
  4. Alkol alımının kısıtlanması: Hastalarımıza, tedavileri sonlanana kadar alkollü içeçek kullanmamalarını veya en azından alınan miktarı olabildiğince kısıtlamalarını öneriyoruz. Alkol kullanımı, kan basıncının kontrolünü güçleştirmekte ve ayrıca operasyon sırasında alınan genel anestezinin yan etki riskini yükseltmektedir.
  5. Verilen ilaçları düzenli kullanmak: Tedavisinde stent kullanılması planlanan hastalarda, işlemden birkaç gün önce kan sulandırıcı bazı ilaçlar başlanması gerekebilir. Stent yerleştirilmesi planan bu grup hastada, kan sulandırıcı ilaçların etkinliğini araştırmak için bir kan testi yapılır. Bu test, alınan kan sulandırıcı ilaçların istenilen etkiyi sağlayıp sağlamadığını ortaya çıkarır. Gerek görülen hastalarda, uygun ilaç değişikliği yapılabilir.

Kapalı Ameliya Hazırlık

 

 

 


İstanbul Tıp Fakültesi

İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Binası
Radyoloji Anabilim Dalı, Nöroradyoloji Bilim Dalı
Çapa - İstanbul

 

Koç Üniversitesi Hastanesi

Koç Üniversitesi Hastanesi
Davutpaşa Caddesi No:4
Topkapı - İstanbul

Koç Üniversitesi santral: 0850 250 8250