Girişimsel nöroradyoloji, beyin ve omuriliğin damarsal hastalıklarının teşhis ve tedavisini minimal invasiv yöntemlerle gerçekleştiren bilim dalıdır. Kafatası ve omurgayı açarak yapılan açık cerrahi tedavi yöntemlerin aksine girişimsel nöroradyolojik tedaviler, kasık bölgesinden yapılan birkaç milimetre genişliğinde kesilerle damar içinden gerçekleştirilir. Girişimsel nöroradyolojik işlemler, sofistike tıbbi görüntüleme teknolojilerine sahip anjiografi cihazları kullanılarak yapılır. Hastaların tedavi ve takip sürecinde anjiografi ile birlikte Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Doppler Ultrasonografi gibi diğer ileri teknololoji tıbbi görüntüleme yöntemleri de kullanılır.
"Endovasküler", kelimesi tıbbi terminolojide "damar içinden" anlamına gelir. Endovasküler tedavi yöntemleri, genel olarak damar içinden, değişik şekil ve yapıda kateterler (çok ince çaplı tüpler) kullanılarak uygulanan tedavilerdir. Açık cerrahi operasyonlarda tedavi edilecek bölgeye kafatası açılarak direkt ulaşılırken, endovasküler tedaviler kafatası açılmadan damar içinden gerçekleştirilir. Kasık bölgesindeki ana bacak atardamarı, endovasküler tedavilerde genellikle damar içine giriş noktası olarak tercih edilir. Günümüzde, Kapalı ameliyat yöntemi olarak adlandıran endovasküler tedavi yöntemleri ile anevrizma (baloncuk), şah damar tıkanıklığı veya darlığı, beyin damar yumakları gibi beyin damar hastalıkları, başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Girişimsel nöroradyoloji, malzeme ve mühendislik bilim dalları tarafından geliştirilen yeni teknolojileri çok hızlı ve etkin şekilde kullanarak son 20 yıl içinde çok hızlı gelişim gösterdi. 15-20 yıl öncesinde tedavisi imkansız veya çok riskli bulunan bir çok beyin damar hastalığı, günümüzde büyük cerrahi prosedürlere gerek kalmadan girişimsel nöroradyolojik (endovasküler) yöntemler kullanılarak başarıyla tedavi edilebilmektedir. Girişimsel nöroradyoloji, bir çok beyin ve omurilik damarsal hastalıklarının tedavisinde ilk tedavi seçeneği haline gelmiştir. Girişimsel nöroradyoloji, değişik bilim alanlarından çıkan son teknolojileri, beyin damar hastalıklarının tedavisinde klinik uygulamalara dönüştürerek, tıp bilimi içinde hızla gelişimini sürdürmektedir.