Beyin anevrizması, hastaların büyük kısmında belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Ne yazık ki, anevrizmanın patlamasına bağlı beyin kanaması, hastalarının %50-55’inde ilk şikayet olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte, beyin anevrizması olan hastalarda görülen en sık belirti ve şikayetler şunlardır:
- Sık ve uzun süren baş ağrıları
- Göz arkasında ağrı hissi
- Bulantı-kusma
- Göz kapağında ani gelişen düşüklük
- Çift görme
- Bulanık görme veya görme kaybı
Diyabet (şeker) hastalığı olmayan bir kişide göz kapağında düşüklük gelişmesi, anevrizma varlığı yönünden yüksek şüphe oluşturan bir belirtidir. Bunun dışında sözü edilen diğer şikayetler, anevrizma için özel olmayıp, anevrizma dışında çok değişik hastalıklar tarafından da oluşturabilmektedir.
Tedavi ettiğimiz hastaların önemli kısmında beyin anevrizma tanısı, anevrizma ile ilişkili olmayan nedenlerle yapılmış tıbbi görüntüleme yöntemleri sonucunda tesadüfü olarak konulmaktadır. Günümüzde, yaygınlaşan ve değişik nedenlerle yapılan tıbbi görüntüleme yöntemleri sayesinde beyin anevrizmalarının önemli bir kısmını, beyin kanamasına neden olmadan teşhis ve tedavi edebiliyoruz. Beyin anevrizması teşhisi, hasta için tatsız bir sürpriz olmakla birlikte, anevrizmanın patlamadan ve hayatı tehdit eden bir tıbbi durum ortaya çıkarmadan tespit edilebilmiş olması çok önemli ve değerlidir.